Пет ползи от възстановителната йога практика (плюс мотивацията, която ти е необходима)

възстановителната йога практика

Толкова много за правене, толкова малко време. Ако си като повечето хора, то списъкът ти с неща за вършене е безкраен. Точно когато зачеркнеш нещо, което ти носи чувство за удовлетворение, в списъка се добавя друга задача. И със сигурност изглежда, че възстановителната йога няма място в този безкраен списък.

Макар че това може да изглежда като безкрайна сага, истината е, че много от нас се мотивират да отмятат с тикчета задачите в списъка си, давайки ни усещане за постижение. В днешното общество много от нас се хранят от „прославянето на заетите“.

Поставили фокус над отмятане на поредната задача, сякаш губим от поглед ползата от намирането на тишина.

 

Прославянето на заетостта и как се вписва възстановителната йога

Когато планираме своят тренировъчен режим, често се изгубваме в броя изгорени калории и силовото натоварване на тялото. И тъй като времето е скъпоценна стока в качеството си на ресурс, който не можем да възстановим, се опитваме да извлечем „максимална полза“ с един удар.

Затова и много хора, които не са изпитали възстановителната йога практика, остават с впечатлението, че именно „отпускането и вземането на кратка дрямка“, когато се остава в легнала позиция на пода, с тяло, подкрепено от пропсове (опори), не гори никакви калории и съответно е съвсем безсмислено.

Така че – защо някой би искал да прави това ?! Прочети нататък, защото списъкът с причини да практикуваш възстановителна йога е доста убедителен!

 

Ето ги и ПЕТТЕ ползи от възстановителната йога

Тези пет невероятни предимства на възстановителната йога също така дават и пет основни причини, поради които трябва да отделиш време за тази подмладяваща практика.

 

1. Възстановителната йога допълва практикуването на силова йога

В момента, в който влезеш в клас за възстановителна йога, първото нещо, което обикновено забелязваш, е успокояващата атмосфера в контраст с високо енергийната вибрация, която получаваш, когато влезеш в клас за силова йога.

По-„ин” естеството на възстановителна йога е перфектно допълнение към „ян” природата на по-енергичен клас Виняса (или Ащанга). Нуждаем се от този баланс както на постелката за йога, така и в живота.

 

2. Може да повиши доброто ти настроение

За щастие, отдавна не живеем в епоха, в която се оказваме преследвани от гладен тигър с нашата симпатична нервна система (известна още като нашата реакция „борба или бягство“).

Възстановителната йога помага за успокояване на симпатиковата нервна система и стимулиране на нейната противоположност, парасимпатиковата нервна система (известна още като реакция „почивка и усвояване“), така че да можем да се отпуснем и да се насладим на по-спокойно, по-медитативно състояние.

Когато напълно подкрепим (с опори, блокчета и одеала) тялото във възстановителна йога, ние сме в състояние напълно да се отпуснем и да освободим напрежението. Това ни позволява да намерим онова дълбоко медитативно състояние, което така желаем.

Това, комбинирано с дълбокото дишане, обикновено свързано с йога, може да допринесе за понижаване на кръвното налягане, намаляване на симптомите на депресия и повишено добро настроение.

 

3. Може да подобри управлението на болката и да доведе до по-бързо възстановяване

Мускулното напрежение и стягане могат да бъдат болезнени. Чрез възстановителна йога мускулите на тялото могат да се отпуснат напълно.

Релаксацията и намаляването на напрежението могат да увеличат гъвкавостта и да намалят болката. Когато тялото е по-малко стресирано, епо-лесно да се съсредоточим върху това, от което се нуждае. Като бонус, когато изпитваме по-малко стрес, имунитетът ни се повишава и качеството на съня ни се подобрява!

 

4. Популяризира здравословните навици

Да, прочете правилно! Въпреки че възстановителната йога не е калорийна горелка, способността й да намалява значително нивата на стрес може пряко да повлияе на това, което решаваме да поставим в устата си.

Когато напуснем класа по възстановителна йога се чувстваме отпуснати и леки, затова и е много по-вероятно да изберем нещо леко и здравословно за вечеря, вместо да нахлуем в любим ресторант за бързо хранене.

Тези малки моменти могат да доведат до по-добър избор, изместване на лошия такъв, което в крайна сметка може да доведе до загуба на тегло и оформяне на едно по-здраво и красиво тяло.

 

5. Подсилва вътрешната връзка

Древният текст „Бхагавад Гита“ учи, че „Йога е пътуването на Аз-а, през себе си, към себе си“.

Практикувайки възстановителна йога и предизвиквайки състояние на съзнателна релаксация, ние сме в състояние да насърчаваме внимателността, да практикуваме грижата за себе си и да задълбочаваме вътрешната връзка със себе си. А когато имаме по-дълбока връзка със себе си, можем да имаме по-дълбоки връзки с тези около нас.

 

йога практика

Прави по-малко, постигай повече с възстановителна йога

Списъкът ти със задачи винаги ще бъде там, както и съдовете в мивката, прането и неокосената ливада. Това, което не винаги ще бъде, е моментът да направиш всичко – и добрата новина е, че не е нужно!

Отделянето на време за балансиране на „заетите” и практикуването на грижи за себе си не е от полза единствено за индивида, но и за хората около нас. Не можем да излеем от празна чаша, така че когато се грижим за себе си, имаме повече да даваме на другите.

Така че… грабвай постелката си и да извлечи петте ползи с успокояваща и релаксираща възстановителна йога практика!

 

Висококаествени постелки за йога

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *