Остани вкъщи и засили имунната си система с тези йога асани!

йога за имунитет

Всички ние сме наясно със ситуацията, която е обхванала цялата ни страна – извънредното положение и наложените мерки за ограничаване разпространението на COVID-19. Препоръките – да си останем у дома и да помогнем на себе си и на обществото. Затова и днес екипът на YOGA Premium реши да ти сподели няколко йога асани, с които да засилиш имунната си система и да се наслаждаваш на пълноценна практика от комфорта на дома си!

Да започваме!

Колко от нас гледат на йога като инструмент за повишаване нивата на имунната система? Много от нас са избрали йога по ред причини: облекчаване на стреса, повишена гъвкавост, мобилност или сила, за духовна връзка, връзка със себе си и възстановяване на тялото. В крайна сметка, стигаме до йога за устойчивост както отвътре, така и отвън.

Йога практиката за имунитет е отдавна е призната като способ за горе посоченото.

 

Постоянната практика – заедно с някои пози в частност – може да поддържа и засилва имунната система.

 

Нека изследваме пет йога асани за имунитет, за да помогнем на тялото си да бъде здраво и силно!

 

1. Седене и дишане (Sukhasana and Pranayama)

 

Sukhasana

 

Когато става въпрос за повишаване на имунитета ти, понякога най-простият подход може да бъде най-ефективният.

Как помага:
Sukhasana е традиционната поза за медитация. Той позволява оптимално дишане и движение на „прана“ (енергията на жизнената сила) в цялото тяло.

Позволявайки си да се отпуснеш и дишаш дълбоко, спомагаш за намаляване на хормоните на стреса, сърдечната честота и стреса на нервната система (всички са пряко свързани със силен имунитет). Смята се, че дишането през U-образен език за най-малко три минути помага да се намали треската.

Какво да направиш:

 • Намери удобна седалка (може и пуф) с крака, кръстосай своите в колената и седни. (Ако си на стол, увери се, че имаш стабилна връзка с пода под краката си).
 • Подравни раменете над ханша, главата над раменете и леко придърпай брадичката, така че върха на главата да достигне възможно най-високо.
 • Вдишай по дължината нагоре по целия гръбначен стълб, издишай и се почувствай „вкоренен“ в седалката си.
 • Остани толкова дълго, докато се чувстваш добре, но поне за 10 дълбоки вдишвания.

 

2. Половин Властелин на Рибите (Ardha Matsyendrasana)

 

Ardha Matsyendrasana

 

Спиналните обрати декомпресират и подхранват гръбначния стълб, но те също могат да помогнат много за вътрешните функции на тялото ни, включително и на имунната ти система.

Как помага:

Теорията зад обратите, подпомагащи имунитета ни, е, че неправилното храносмилане причинява натрупване на токсини. Тези токсини вредят на тялото и имат потенциал да създадат инфекция или възпаление. Йога пози, които нежно компресират, усукват или стимулират стомаха, могат да помогнат при проблеми с храносмилането.

Какво да направиш:

 • Седейки с крака право пред себе си, намести десния крак от външната страна на левия крак, така че стъпалото на десния крак да е на постелката.
 • Дръж издължения ляв крак огънат. Възможност за преминаване на левия крак под десния крак и близо до дясното бедро.
 • На вдишване постави дясната длан директно зад долната част на гърба и приведи левия лакът от външната страна на дясното коляно.
 • Вдишай, за да повдигнеш тялото и издължиш гръбнака си, издишай, за да завъртиш глава и да преместиш погледа над дясното рамо.
 • Остани за 5 вдишвания от всяка страна.

 

3. Поддържана рибна поза (вариация на Matsyasana)

 

Matsyasana

 

Вероятно една от най-добрите възстановителни асани, тази вариация прави вече познатата поза да се усеща още по-добре, а също така е и чудесна за повишаване на имунитета.

Как помага:

Тази йога асана повишава енергийните нива, когато те са изчерпани, особено когато наистина се чувстваш изтощен . Поддържаната рибна поза също е насочена към белите дробове, така че може да помогне за отваряне и облекчаване на задръстванията.

Какво да направиш:

 • Ако разполагаш с такъв, вземи своя йога бостер и / или йога блокове (ако нямаш такива, навито одеяло също върши чудесна работа!).
 • Ако имаш два йога блока, постави един върху постелката под сърцето си и един под задната част на главата. 
 • Ако използваш одеяло, навий го и го постави така, че одеялото да завърши в средата на гърба ти, а горната част на одеялото да поддържа главата ти.
 • Отпусни гърдите и раменете и оставете ръцете си широко отворени, с длани обърнати нагоре.
 • Краката могат да бъдат или прави, или прибрани в колената, стъпалата да са на ширината на постелката, а коленете да се допират в центъра.
 • Остани в тази асана около 5 минути.

 

4. Поклон напред (Uttanasana)

 

Uttanasana

 

Инверсиите носят множество ползи за ума и тялото, а инверсиите включват много повече пози за йога, отколкото просто стойка за ръце! Поклонът напред е перфектната нежна инверсия за повишаване на имунитета.

Как помага:

Обърнатите пози и поклон напред привеждат прана и притока на кръв към синусите, което може да помогне за облекчаване на задръстванията. Синусите и слузестите мембрани са първата линия на защита на тялото ни срещу инфекция, така че поддържането им здрави може да засили функцията на имунната ни система.

Въпреки това, в зависимост от степента на натоварване, което изпитваш, това може да е неудобно или тревожно за синусите. Както всеки път, когато практикуваш йога, важно е да се „споразумееп“с тялото си и да го натовариш до там, докъдето то ти позволява.

Какво да направиш:

 • От изправена стойка, раздалечи краката си на разстоянието на ханша.
 • Бавно приклекни в коленете си,  докато тялото влезе в нежна предна сгъвка.
 • Остави ръцете си да почиват на пода, върху йога блокове или на глезените или прасците.
 • Остани тук за 5-10 вдишвания, стига да се чувстваш добре.

 

5. Крака нагоре по стената (Viparita Karani)

 

Viparita Karani

 

Крайната йога поза за разтоварване на стреса, Viparita Karani, също трябва да бъде основна, когато практикуваш йога за имунитет.

Как помага:

Това е една от най-релаксиращите йога пози за цялото ти тяло. Тя позволява лимфен дренаж, кръвообращението се изравнява, освобождава налягането от гърба и ти помага да се позучстваш заземен, така че от своя страна нервната ти система може напълно да се отпусне и да се „нулира“.

За оптимален имунитет се нуждаем от това нервната ни система да бъде укрепена и функционира правилно.

Какво да направиш:

 • Седни на около 10см. от празна стена.
 • Легни на гърба си и завърти краката си нагоре към стената, така че задната част на бедрата да е опряна до стената.
 • Оставеи целия си гръбначен стълб да почива тежко на постелката или пода под теб и отпусни ръцете си отстрани или върху корема.
 • Остани тук за до 10 минути.

Бележка: на снимката е показана асаната без подкрепа от стена и допълнителни пропсове.

 

Йога може да бъде един от най-големите ни инструменти за поддържане на силна имунна система и поддържане на всички системи на нашето тяло да работят оптимално, за да не се разболеем (или да ни помогне да се възстановим по-бързо).

Култивирайки баланса в нашето тяло и неговите системи, можем да подкрепим, подхранваме, укрепваме и изграждаме здравето, имунитета, енергията и цялостното качество на живот. Тези пет прости йога асани за имунитет са чудесен начин да започнеш!

Тази статия и цялата включена информация не е предназначена като медицински съвет и не лекува и не поставя диагноза. Моля, консултирайте се с личния си лекар по всякакви въпроси, свързани със здравето.

източник: YoggiApproved

 

Висококаествени постелки за йога

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *