Ombyd за YOGA Premium: Виняса флоу

Виняса

Представяме ти новата ни рубрика: Ombyd за YOGA Premium, в която Даниела Чунчукова, маркетолог със страст към йога, ще ни разказва истории, добри практики и впечатления от своята йога практика (и не само).

 

Виняса флоу означава да се движиш с помощта на дъха си.

 

Думата Виняса идва от санскритския термин няса, който означава „да се постави“ и представката ви – „по-специален начин“. Откакто се занимавам с йога и се интересувам от източна култура, обичам да изследвам какво означават имената на позите и други термини на санскрит, на които попадам. Това ми дава много яснота и разбиране по темата. Вече разбрахме, че Виняса означава „да поставите по специален начин“ или да се придвижите с намерение от точка А до точка Б, използвайки дъха си.  Друг начин да се обясни е, че Виняса изисква да повишим осъзнаването, което свързва всяко действие със следващото – дъх след дъх.

 

Джейсън Андерсон - виняса флоу

 

Аз лично много обичам Виняса флоу. Това беше първата и най-предизвикателна практика, на която отидох. Известно време след това практикувах различни стилове йога, докато търсех този, който ми харесва най-много. В крайна сметка се върнах към Виняса, тъй като тя ме кара да се чувствам много силна и енергична.

Една от любимите ми учителки преподава Виняса флоу и практиките й са вълшебни. Тя не дава много почивки и дори в почиващите асани, като например „детска поза“, тялото не спира да работи. Трябва да ви призная, че след практиките винаги имам мускулна треска, но това всъщност е супер. Това е един от физическите аспекти на йога, който ме изненадва винаги. Виждате, че по време на практика използвате мускули в тялото си, които никога досега не сте използвали и започвате да сте наясно с тяхното съществуване. Времето, което прекарвам на постелката практикувайки Виняса минава неусетно, а след това съм смирена и истински заредена с енергия.

Виняса помага на тялото да се детоксикира, движи и огъва и в същото време работи за изграждане на сила. Не бих препоръчала тази практика на напълно начинаещи, но ако сте ентусиаст, все пак можете да я опитате, стига да не се претоварвате.

 

Снимки: Джейсън Андерсън, Виняса флоу инструктор

 

 

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *