Коя е най-подходящата дебелина на йога постелката за теб?

Коя е най-подходящата дебелина на йога постелката за теб?

Йога постелката е специално направена, за да предотврати подхлъзване на ръцете и краката ти по време на йога практика. Освен това, тя помага за предотвратяване на травми и наранявания, тъй като някои асани са трудни за правене на редовна равна повърхност. Както вече вероятно си забелязал, йога постелките се предлагат с различна дебелина и знанието коя е най-добрата за теб е от решаващо значение!

 

Затова и в тази статия ще ти предоставим повече информация за значението на дебелината на йога постелката и няколко важни фактора, с които да се съобразиш, когато правиш своя избор.

 

каква да е дебелината на йога постелката

 

Като цяло, когато става въпрос за дебелината при избор на йога постелка, всичко се свежда до твоите специфични нужди. Също така да се основава на какъв тип йога ще практикуваш или какво е състоянието на тялото ти, към момента, в който ще практикуваш.

 

Различните видове дебелина

 

1.5мм дебелина на йога постелката

Това е най-тънката постелка, предлагана на пазара. Особено подходяща е, в случай, че пътуваш често, тъй като е изключително лека и компактна. Повечето постелки с тази дебелина могат и да се сгъват (за разлика от по-дебелите, които се навиват на руло). Превръща се в отличен избор, когато желаеш да усещаш земята под краката си по-близо и по-осезаемо. Подходяща е по-скоро за практика, в която повечето асани са изправени (иначе рискуваш да си причиниш травма или ожулване).

3мм – 4мм дебелина на йога постелката

Разпознавана като най-стандартна, постелката с тази дебелина е подходяща за широк спектър от йога практики. Макар и достатъчно тънка, за да бъде лесно пренасяна, може да разчиташ на нея, за да предпази ставите ти и да ти осигури стабилна основа за изпълнение на асаните. Така че, ако практикуваш различни стилове йога, това би бил най-удачния избор за теб.

6мм дебелина на йога постелката

Йога постелката с най-голяма плътност, която се предлага на пазара (има и 10мм, но те са рядко срещани и не толкова предпочитани). 6те милиметра дебелина осигуряват комфорт и подкрепа на тялото. Подходящ избор, в случай, че практикуваш Yin или възстановяваща йога. Това е така, защото тези практики включват много пози в легнало положение, изискващи опора за гърба, за да ти помогне да намериш спокойствие и релакс. Като недостатък може да посочим теглото, което е около 2.5кг. и не е най-удобната за пътуване йога постелка.

 

Фактори за обмисляне

Освен твоя начин на живот и йога стила, който практикуваш, има и други неща, които трябва да имаш предвид, за да знаеш каква дебелина на йога постелката ще бъде най-подходяща за теб.

Честота на използване

Ако си от хората, които практикуват почти всеки ден, то е редно да избереш по-издръжлива йога постелка. Помисли да инвестираш в премиум такава, защото когато става въпрос за йога постелки, цената определено се равнява на качеството.

Твоето физическо състояние

Хората, които имат травми и съществуващи наранявания, е редно да изберат йога постелки, които имат достатъчно дебелина, за да защитят си ставите. Освен това, ако практиката ти включва много асани, които предполагат опора на колене, най-добре е да избереш йога постелка, която ще осигури комфорт по време на изпълнението им.

 

Правилен избор на йога постелка

 

Допълнителни съвети

Когато избираш своята постелка за йога, дебелината не е единствения критерий, който трябва да имаш предвид. Важни са и други фактори, за да осигурите своята безопасност и комфорт.

Сцепление и текстура

Тези два фактора са от съществено значение, тъй като това са характеристиките на йога постелката, която ще ти помогне да не се прихлъзваш по време на практика. Важно е да има правилната текстура и лепкавост, за да се предотвратят наранявания.

Размер

Стандартните постелки за йога обикновено са дълги 170-173см. и са широки 61см., но има и по-дълги, които са с 198см. дължина и 70см и повече ширина. По-високите от вас ще е по-добре избора да бъде съобразен и с този фактор.

 

Последни думи

 

По отношение на това коя е най-добрата дебелина за йога постелка, такава ще зависи от много неща. Изборът, който може би е най-удачен и общовалиден, обаче е постелката с 3-4мм дебелина, тъй като тя е най-универсална от трите. Другите две дебелини са възможности, ако се вземат предвид други фактори. Освен това, изборът на приятно изглеждащи постелки за йога с уникален дизайн няма да навреди особено, ако се нуждаеш от мотивация да практикуваш редовно 😉

С всички казано до момента, може да направим следното обобщение: води избора си от това да се чувстваш комфортно и в мир със себе си, защото йога е за отпускане и поглед навътре в самия теб. Йога не трябва да те наранява, дори да се налага да правиш някои по-сложни асани. Йога е за отпускане и намиране на неподвижност, независимо в каква позиция ще се намираш.  По-важното – винаги се движи със собствено темпо и прави позите според собственото си ниво!

 

А за по-любопитните…

 

История на йога постелката

 

История на йога постелката

 

Преди появата на йога постелката, практикуващите йога били поставени пред предизвикателство. Трябвало да запазят баланс и да останат изправени или подравнени върху всякаква повърхност. Една жена на име Анжела Фармър, също изпитвала същите затруднения. Опитвала да разреши проблема посредством одеала и матраци от пяна, но… не съвсем успешно. 

Така до един ден, в Германия, където Анжела видяла интересни килимчета, от които купила и отнесла обратно в Лондон. Правила същото всеки път, когато пътувала до там. Бащата на Анджела видял възможност да продава килимчетата на местно ниво, за това и се свързали с производителя им. Скоро след това баща й  станал първият търговец на йога постелки.

Американците чули за тази чудотворна постелка, но внасянето й в Щатите се оказало твърде скъпо. Следователно, Сара Чамбърс, основателката на Hugger Mugger, решила да се свърже с химик, който да й помогне да стартира собствено производство, наречено „Tapas Mat.“ Постелките й били издръжливи, достъпни като цена и предлагали интересни цветове и уникални дизайни. Германците приели продукта на Сара като начало на състезание, което ги накарало да разработят по-плътна гумена постелка, наречена „Черен мат”.

Към днешна дата, йога постелките не се използват само за да държат тялото на място, но и за да помогнат на практикуващия да подравни всички негови части.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *