Как практикуването на йога може да подобри връзката ти с околните

Как практикуването на йога може да подобри връзката ти с околните

Когато заговорим за създаването и съхраняването на здрави взаимоотношения се оказва, че йога и любовта вървят ръка за ръка.

Йога е повече от физическа практика. Това е начин на живот. Тя може да трансформира връзката, която имаш със себе си и хората около теб. Когато става въпрос за развитието на здрави взаимоотношения, тайната на успеха се крие в любовта и йога връзката.

Всъщност думата йога означава „присъединяване, обединяване на две в едно цяло.“ Въпреки, че това се отнася за индивидуалния ум и тяло, може да се приложи и за обединяване на двама души заедно.

 

йога практика

 

А и в крайна сметка… в една здравословна връзка всеки от нас желае да се чувства чут и разбран!

 

Наред с развиването на по-голямо чувство за самосъзнание, йога те пренася в настоящия момент. Това ти позволява да се свържеш с другите по-автентично и да виждаш света доста по-обективно.

Науката ни показва, че любовта и йога връзката наистина са много реални. Научи как и защо от следващите редове!

 

Йога и любов: Защо йога ти дава това чувство за любов

 

Много от дихателните йога техники (Пранаяма) подобряват способността на организма да реагира на стрес чрез увеличаване на релаксационната му реакция. Колкото по-спокойни сме, толкова по-добре се отнасяме към другите. Така че, когато ти или партньора сте подложени на стрес, това може да се отрази на отношенията.

Според проучване, публикувано в списанието Medical Hypotheses, изследователи от Медицинския университет в Бостън откриха, че йога понижава стреса и подобрява цялостното съзнание на тялото / ума чрез регулиране на нервната система.

На биологично ниво йога повишава вагуалния тонус. Това се контролира от вагусовия нерв (черепномозъчен нерв, който има най-широкото разпределение на всички нерви в тялото). И това се отразява на нервната, дихателната и храносмилателната системи.

 

Когато ти или партньора ти сте под стрес, това може да се отрази сериозно на отношенията помежду ви.

 

Според друго проучване „Дълбокото дишане може да свърже ума и тялото заедно, за да регулира обработката на информация, свързана с вниманието.“ С други думи, йога може да увеличи способността ви да се съсредоточите. И нека си признаем: в здрави отношения всички искаме да бъдем чути и разбрани от нашите партньори.

 

Връзката с йога: как йога увеличава чувството на социална връзка

 

Случвало ли ти се е да се замислиш се защо напускаш класа по йога, чувствайки се по-свързан с тези около теб? Това е свързано със синхронизираното движение. Както се оказва, движенията в синхрон насърчават свързването.

„Когато хората се движат заедно като една оркестрирана единица,  то те по-късно съобщават, че са изпитали въплътено чувство за връзка помежду си – те казват, че са се чувствали живи, свързани, с взаимно чувство на топлина и доверие, докато разговарят“, казва Барбара Фредриксън, изследовател на позитивна психология и автор.

И това е типично за всяка йога практика и клас!

В тази връзка е редно да споменем и за йога практиката с партньор (често наричана AcroYoga). Тази йога практика за двама души е чудесен начин (да не говорим, че е супер забавно) да развиете по-дълбоко чувство на доверие, връзка и интимност помежду си. Йога и йогичното дишане доказано намаляват стреса, правят ни по-присъстващи и способни да се съсредоточим. Практикуването на йога също създава по-дълбоко чувство за общност и AcroYoga го извежда на следващото ниво чрез изграждане на доверие и интимност. Връзката между йога и любовта е много реална.

 

йога по двойки

 

Защо практикуването на йога може да ти помогне да създадеш и поддържаш здравословни отношения?

 

Ползите от йога се простират далеч отвъд физическото. Научно доказано е, че йога намалява стреса, намалява тревожността и депресията и ограничава негативните емоции, които ти пречат да живееш живота, който искаш.

Възприемайки йога като част от начина си на живот, можеш да промениш начина си на мислене и да отвориш сърцето си, за да прегърнеш любовта и интимността на по-дълбоко и изпълващо ниво.

 

Допълнителни материали: YogiApproved

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *