Как да създадеш своето йога място у дома

Как да създадеш своето йога място у дома

Препускайки през натовареното ежедневие, особено в големия град, може да намериш за допълнително изтощение посещението в йога студиото.  Отделен в въпросът, че доста често графикът на студиата се покрива с твоя личен, което прави присъствието ти там още по-трудно.

Нима това означава да прекратиш йога практиката си?

Разбира се, че не! Затова и днес сме ти приготвили няколко съвета относно това как да създадеш уютно и комфортно местенце в дома си, където да практикуваш на спокойствие и свобода. Всички знаем, че извършването на каквито и да е дейности от комфорта на дома (например така популярната дистанционна работа) може да бъде доста разсейващо и изместващо основния фокус.

 

Ето и нашите 6 предложения за създаването на твоето ЙОГА кътче в уюта на дома

 

1. Увери се, че имаш достатъчно пространство

За да си осигуриш мечтаното йога кътче не ти е нужно много. Просто се възползвай от това, с което разполагаш. Дори ъгъла в кухнята би свършил работа, стига да имаш пространство за йога мата си (ако, разбира се, никой не готви междувременно 🙂 ).

Може да тестваш всяко потенциално местенце в дома си като поставиш мата и изпълниш няколко асани, за да провериш дали имаш достатъчно пространство (например, увери се, че няма да удариш крака си в стената или да не ти достигат 5см за да го изпънеш напълно).

 

Собствено йога кътче у дома

 

2. Скрий ненужните технологии

Ако си начинаещ в йога, то вероятно ще се нуждаеш от видео, съпровождащо те по време на практиката. Може да използваш лаптоп/таблет, но опитай да премахнеш всяка друга джаджа (мобилен телефон, умен часовник и т.н.). Ако е възможно, свали видеото на устройството и прекъсни връзката с интернет с цел избягване на всяко възможно разсейване. Мисли от рода на „Просто ще отговоря на този имейл съвсем бързо“ не трябва да намират място в съзнантието ти.

 

Йога практика у дома

 

3. Приготви си пропсове (блокчета и боустъри) наблизо

Не рискувай да забравиш някои от аксесоарите си (пропспвете и различните помощни средства) в съседната стая. Така, например, минавайки през кухнята лесно може да се разсееш и да се занимаеш с нещо друго, което да сложи край на йога практиката ти за деня.

Дръж всичко, което смяташ, че може да ти потрябва по време на практика на достъпно място в твоето домашно йога кътче 🙂

 

4. Насочи внимание към светлината

Повечето светлина би могла да създаде енергия за йога практика с висока интензивност, и обратното – по-малкото светлина може да те предразположи към по-възстановителна практика. Обмисли какъв точно искаш да е крайния резултат от текущото ти йога занимание и се увери, че разполагаш с достатъчно количество светлина, което да можеш да регулираш.

Също така, може да използваш и свещи (защо не ароматни), за да добавиш светлина и да създадеш по-спокойна и релаксираща среда за най-сладката асана – Шавасана!

 

5. Тествай температурата

Намери своята температура на помещенито – тази, която няма да те кара да се отиш прекомерно, но и няма да те кара да настръхваш по време на по-спокойна практика. Помисли дали можеш да регулираш температурата на помещението (радиатор, вентилатор, климатик). Не забравяй, че липсата на разсейващи фактори е един от основните принципи в йога,  а мислейки за това дали ти е топло или студено определено е такъв!

 

6. Увери се, че домашната йога практика ти носи радост

Намери нещо (или две), което те изпълва с щастие и го внеси в домашната си йога практика, дори това да е простичка ваза с цветя близо до постелката, по-интересна и цветна постелка или пък ароматерапия.

 

йога у дома

 

Всичко, от което се нуждаеш е мъничко пространство, което да превърнеш в чудесно домашно йога студио!

 

Не забравяй, че домашното ти йога студио не трябва да бъде огромно пространство, посветено само и единствено на йога. Дори ако трябва да преместваш мебели и да си играеш на интериорен дизайнер, когато искаш да практикуваш – това все пак е по-доброто решение в безмилостната битка с трафика и загубата на време в придвижването от точка А до точка Б.

Със сигурност е въпрос на опити и грешки, преди да се сдобиеш с малкото си кътче за релаксация и практика, но обещаваме, че си заслужава!

 

3 коментара

  1. Ангелина Милчева

    Аз практикувам в трапезарията, рано сутрин. Отделила съм си едно кътче до прозореца за да се въползвам от естествената светлина. АКо си създадеш мястото правилно, няма и да ти се ходи в студио/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *