Как да избереш подходящ за теб йога мат? 8 съвета от YOGA Premium

Как да избереш подходящ йога мат?

Може би се питаш как да избереш подходящ йога мат, особено след като на пазара има всякакви вариации. Тук сме, за да ти помогнем в този избор!

Някои йога студиа предлагат матове за своите посетители, но нека бъдем честни – не искаш да медитираш върху потта на всички останали, нали?! Притежаването на собствен йога мат е от особено значение, затова и в тази статия ще те преведем през осем важни момента, които трябва да вземеш предвид при избора на йога постелка.

Ето ги и осемте важни съвета, благодарение на които лесно да избереш най-подходящия за теб йога мат.

 

избор на йога мат

 

1. Дебелина на постелката

Стандартната йога постелка обикновено е дебела 4мм и това работи за повечето хора. Ако обаче страдаш от ревматологични заболявания или имаш травми, то този мат може да е твърде тънък за теб. Когато например си в позата лък (Dhanurasana), костите на тазобедрените ти кости могат да наранят, когато се опрат в земята. В този случай ще ти е необходима по-дебела постелка, например 6мм.

 

2. Състав и текстура

Матовете с гладка повърхност могат да бъдат наистина страхотни, ако избереш правилният такъв. Някои от тях ти дават това усещане за „лепкавост“, което е изключително важно за доброто сцепление и стабилността.  Ако наистина искаш гладка постелка, то тя трябва да е наистина висококачествена изработка! В противен случай ще стане хлъзгава и потенциално опасна.

Гладките постелки с голямо сцепление са добри за Виняса и Ащанга йога, изискващи по-интензивно движение. Важно е да избягваш напълно гладки PVC матове, тъй като те са  много хлъзгави. От YOGA Premium ти препоръчваме матовете, изработени от каучук.  Особено ако много се потиш по време на практика, по-гладката постелка от естествен каучук няма да абсорбира потта като текстурираната такава.

 

3. Къде ще практикуваш?

Мястото, където правиш йога има значение. Ако тренираш вкъщи, няма да имаш притеснения относно транспортирането на по-тежка постелка. Ако обаче си начинаещ и практикуваш хатха или ин йога, определено трябва да помислиш за по-плътна, обемна постелка, с която ще ти бъде по-удобно.

От друга страна, ако практикуваш в студио, се нуждаеш от по-лека и тънка постелка, която да бъде лесна за транспортиране, както и достатъчно дълга, за да побере без проблем тялото ти по време на Шавасана. А като говорим за това…

 

как да избереш подходящ йога мат

 

4. Увери се, че избраният от теб мат е достатъчно дълъг

Постелката ти трябва да е достатъчно дълга за цялото ти тяло, когато лежиш в Шавасана. Ако краката ти са по-дълги от постелката, разликата в температурата може да затрудни релаксацията. Стандартните постелки за йога са дълги около 173см. Ако си по висок/а, имай това в предвид (може да разгледаш по-дългара и по-широка постелка, която предлагаме). На пазара се предлагат и по-дълги и широки от стандартното постелки.

 

5. Какъв тип йога практикуваш?

Ако практикуваш Хатха йога или Ин йога, ще се справиш и с по-стандартен мат – не е необходимо да бъде с най-високо качество. Отделянето на телесни течности при тези стилове йога не е голямо, така че – сцеплението, което една постелка от среден клас предлага е напълно задоволително.

Ако обаче практикуваш Ащанга, Виняса или Hot йга, то е хубаво да инвестираш в постелка, която абсорбира телесните течности и осигурява супер силно сцепление. При тези стилове йога се препоръчва и използването на текстурирана йога кърпа върху постелката.

 

6. Обърни внимание на материала

Повечето матове за йога, особено евтините, са изработени от PVC, което не е най-екологичният вариант. PVC не е биоразградим, което означава, че постелката може да издържи малко по-дълго, но не е екологична. Може да помислиш за корк, рециклиран или естествен каучук или дори органичен памук, когато разглеждаш материалите на новата си постелка.

Увери се, че токсичните лепила не са били използвани в производствения процес.

Всички матове на GAIAM са изработени от PVC, но без вредните 6 химикала, както и латекс. Може да ги разгледаш тук.

Имай предвид, че е повече от добре да избягваш постелки от естествен каучук, ако си алергичен/а към латекс.

 

7. Определи бюджет

Можете да закушиш мат за 10 долара на Amazon, 20лв. от Jumbo и пр., но може и да инвестираш над 100лв. във висококачествена постелка за йога от популярна марка. Нека бъдем честни тук: често плащаме за марката, но освен това плащаме и за качество.

Някои от най-популярните марки включват Manduka, Yoga Design Lab и Gaiam. Всички те са по-скъпи от средната йога постелка, но също така осигуряват повече стойност срещу изразходената сума.

Въпросът е: готов ли си да инвестираш толкова пари от самото начало? Не се чувствайте задължени да купувате скъп мат само защото всички останали имат такъв.

 

8. Обмисли стила си

Ако може да е хубаво, защо не? Има толкова много опции за йога мат, за да можете лесно да намериш любимия си цвят или печат.

Вярваш или не, йога мата може да те мотивира да практикуваш повече. От моментът, в който го погледнеш и си припомниш за цялата отдаденост, до момента, в който го разгърнеш и стъпиш върху него с чисто и отворено съзнание. Ето защо йога постелката има значение!

 

И ако вече имаш представа какъв е твоят бъдещ йога мат, то може да разгледаш предлаганите от YOGA Premium продукти тук.

 

 

 

 

2 коментара

  1. Вени

    Аз ползвам каучук от над1 година. По-тежка е постелката, но но определено си заслужава след многобройните ми опити с постелките от пяна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *