Йога у дома или в студиото? Плюсове и минуси, които ще ти помогнат да решиш

йога у дома

В днешния безкрайно свързан свят понякога изглежда, че няма нужда да стъпваме навън. Хранителни стоки могат да бъдат поръчани с едно щракване, работата може да се извършва дистанционно (по пижама от удобното канапе), а сесиите в Skype гарантират, че никога няма да забравиш как изглежда лицето на любимия колега или приятел в чужбина.

Този начин на живот се пренесе и в света на йога: социалните медии са наводнени с видеоклипове и уроци за всички практики: йога за начинаещи, 10-минутни сесии, рутинна почивка за обяд, сутрешен поток – ти решаваш, но истината е, че избора е огромен!

Но какво означава това за практикуването на йога в студио? Има ли нужда? Или, от друга страна, практиката в студио някак супервизира тази у дома?

Нека да разгледаме плюсовете и минусите на домашната йога практика срещу присъединяването към йога студио.

 

Плюсовете на йога практиката у дома

 

йога практика у дома

 

1. Изгодно е

Предизвикваме те да направиш едно просто търсене в YouTube за „йога“. Ще намериш безкрайно множество опции, както от български инструктори, така и от чуждестранни. Съдържанието, на което ще попадеш, е разнообразно и достъпно напълно безплатно. Съществуват и т.нар. онлайн йога студиа, като това на HomeYoga.bg.

 

2. Създаваш свой собствен график

Отиването в йога студио означава предвиждане на време за пътуване в двете посоки, а също и съобразяване с часовете в графика.

Дали си сутрешна чучулига или пък нощна сова, или от малко и по двете? Домашна практика означава достъп до йога по всяко време, независимо дали е бърза медитация за започване на деня или възстановителна практика, която да те успокои за качествен сън. И ако йога в 4 сутринта е твоето нещо – то няма ограничение да не го направиш!

 

3. Следвай свой собствен ритъм

Може би има конкретна йога асана или последователност от такива, на които искаш да отделиш повече време и да навлезеш изцяло. Поради тази причина ще се нуждаеш от повече време и насочено внимание.

Ако следваш видеоклип, може просто да го поставиш на пауза и да превърташ отново и отново, колкото пъти искаш, докато се увериш, че разбираш и изпълняваш правилно асаната, преди да преминеш към следващата част. Това няма да ти донесе усещането за „нещо не го направих като хората това“, което би се получило, ако си в студио.

И говорейки за това…

 

4. Без несигурност или сравнения

Стъпването в йога студиото за начинаещите може да се окаже наистина стресиращо и изморително. А целта на йога не е това. Спомням си моето първо посещение в едно от столичните студиа. В главата ми през цялото време изскачаха въпроси „Дали някой ме гледа?“, „Изпълних ли тази асана както трябва?“…

Разбира се, вероятността някой да те гледа е почти минимална, всеки от хората в студиото по време на практика се съсредоточава над собственото си тяло и съзнание. Но все пак, за някои от нас (особено по-притеснителните), е по-комфортно да опитат няколко пози в комфорта на дома и сами със себе си, преди да се изправят срещу още 20 души в залата.

 

5. Йога практиката ти е толкова дълга (или къса), колкото пожелаеш

Днешният човек е затрупан с ангажименти – от работата, през грижата за дома, до време за семейство и близки. Рядко можем да откъснем 60 и повече минути за практика, при това без да прибавяме времето за придвижване до студиото. Именно затова онлайн студиата са толкова практични. Те ти дават възможността да практикуваш последователно и да получаваш насоки от инструктор, но в уюта на дома си и във времето, което е най-удобно за теб. Без значение дали имаш 10 или 50 минути на разположение.

 

6. Без комуникация

В своята същност, йога е средство за осъзнаване на собственото АЗ, свързване на ума и тялото. Практикувайки у дома, избягваш разсейването след отлична практика, свързано с малките разговори с хората от студиото. Също избягваш и стреса от трафика, шофирането и шума на града след момента на блажената Шавасана.

 

Плюсовете на йога практиката в студио

 

йога в студио

 

Сега, когато установихме предимствата на онлайн йога практиката, нека проучим и сравним ползите от практикуването в йога студио.

 

1. Срещаш се с нови приятели

Както при повечето хобита, хубаво е да имаш приятели с взаимни интереси. Може да се почувстваш като първия ден в ново училище, отивайки в ново йога студио. Така, още преди да се усетиш, лицата в йога студиото ще станат разпознаваеми и скоро ще започнеш да срещаш нови такива.

 

2. Получаваш напътствия от специализиран йога инструктор

Инструкторите, които публикуват видеоклипове онлайн, в идеалния случай трябва да дават много словесни сигнали и да бъдат възможно най-описателни. Все пак, напътствие, което работи добре за някои, може да не е толкова добре разбрано от други.

В обстановка на йога студиото инструктора ще е наясно с това и може да опита да обясни последователност от движения за влизане в дадена асана, или да позира по различен начин, а в зависимост от учителя, може да помогне с физическа настройка, ако е необходимо.

 

3. Възможността да научиш нещо ново

Някои хора, които практикуват у дома, доста често се връщат към същия канал, инструктор или видеоклип. И въпреки, че това със сигурност носи ползи, то в даден момент развитието на личната ти практика може да изпадне в застой.

Преподавателите в студията идват със свежи идеи всяка седмица, а повечето студиа имат различни учители с различни стилове. Всички тези фактори ще ти помогнат да постигнеш своя уникален стил на йога.

 

4. Достъп до аксесоари и реквизити за йога

Докато йога реквизитите не са задължително изискване практикуване на йога, то те могат да бъдат полезен начин за разнообразяване и задълбочаване на твоята практика, като променяш или подпомагаш определени пози. Повечето студиа ще предлагат реквизити (и обикновено йога постелки) на клиентите си, които да използват по време на клас.

 

5. Практикуваш в различна среда

Йога студиата са проектирани с едно нещо предвид: йога! Повечето студия имат за цел успокояваща, спокойна среда, за да дадат на своите клиенти най-доброто преживяване, което могат да осигурят. Плюс това, кой от нас не обича да разнообразява средата от време на време?!

 

6. Избор от стилове йога и инструктори

Някои йога студиа са известни с уникалния си „стил“ (Въздушна йога, Виняса флоу, Ащанга т.н.), но те също така предлагат различни видове класове, ръководени от различни инструктори. Много онлайн йога канали се водят от един и същ инструктор, но за да бъдем справедливи, има и онлайн платформи, които предлагат широка гама от типове класове и инструктори, както правят нашите партньори от HomeYoga.bg.

 

йога практика

 

Онлайн йога срещу йога в студио: Каква е присъдата?

 

В края на деня предпочитанията за практика са личен избор. Ако си автономна личност, държиш на своята собствена настройка и искаш да практикуваш йога според собствените си условия, онлайн йога може да е най-добрият вариант за теб. Ако процъфтяваш в социалните условия и искаш лична връзка с твоя инструктор, йога студиото може да е по-удачния вариант за теб.

Най-полезната йога практика вероятно ще съчетае комбинация от тези елементи – напътствията на отдаден инструктор могат да предизвикат собствено вдъхновение, с което може да практикуваш и останалите дни от седмицата от уюта на дома си.

 

Статията е с взаймствани мотиви от YogiApproved.

 

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *