Йога след Коледните празници и преди Нова Година? Мисията възможна!

Коледна йога

Коледа е онова прекрасно и уютно време от годината, в което всеки от нас тайничко или не – прекалява къде с храна (как да не похапнеш от вкусните сарми на баба, домашната баница или тиквеника), къде с алкохол (ами онова домашно вино?), къде с адреналин.

След като изминат тези дни, обаче, някак ни се иска да се възвърнем в онази перфектна за нас форма на тялото и духа.

И вземайки предвид, че наближава не по-маловажната Нова Година, може би този период от 4-5 дни между двата значими празника е отличен повод да дадем на тялото си покой и енергия за предстоящата 2020 година.

 

В следващите редове ще откриеш селекция от йога асани, подходящи както начинаещи, така и за напреднали, която ще ти помогне да възстановиш баланса на силите 🙂

 

Да започваме!

 

1. Алтернативно дишане през едната ноздра

Настани тялото си в удобно седнало положение и отпусни лявата ръка в скута си. Започнете с покриване на лявата ноздра със среден пръст на дясната ръка. Със средния пръст на дясната си ръка покрий лявата ноздра. Направи бавно, дълбоко вдишване, след което освободи пръста и покрий дясната ноздра с десен палец, докато издишваш през лявата. Повтаряй последователността в продължение на три до пет минути.

алтернативно дишане

 

2. Куче, гледащо надолу

Докосни четирите края на йога постелката си с четирите си крайника. Вдишвайки, издължавай тялото нагоре (сякаш искаш да докоснеш тавана), докато усещаш как гърдите ти се изпълват с въздух. Издишвайки, остави тялото да падне надолу. Дръж дланите обърнати напред, за да се отвориш за получаване на положителна енергия и спокойствие.

 

3. Поклон напред

Това е моментално успокояваща тялото и ума поза, известна с това, че облекчава стреса и умората, докато енергизира тялото, карайки кръвта тече към главата. Задръж тази поза с леко извиване в коленете и раменете, без напрежение.

йога асана поклон

 

4. Седнал поклон напред

Използвай възглавнички или други пропсове, които да ти позволят да останете удобно в продължение на няколко минути. Отпусни мускулите си, освободи всякакъв стрес, опирайки главата си върху възглавничките (в случай, че не дистигаш краката си), просто стигайки до дъха си.

асана поклон напред в седнало положение

 

5. Войн 2

Вероятно най-овластяващата йога асана, тип „Бъди верен на себе си“! Застани в изправено положение, силен и висок,  и се настани удобно в позата. Опитай да затвориш очи. Почувствай как мускулите в тялото работят, за да те държат стабилно, свързвайки те с абсолютната сила, която пребивава вътре в теб.

йога асана войн 2

 

6. Орел

Това е овластяваща и енергизираща поза, която работи за цялото тяло, карайки кръвта да циркулира и изпращайки я до всички части на тялото.

Йога асана орел

 

7. Детска поза

Невероятна поза, до която можете да стигнеш по всяко време за незабавно спокойствие! Почувствай как неприятностите ти избледняват , докато почивате челото си върху постелката, възглавницата или блокирате и просто дишате.

йога поза дете

 

8. Почиващ войн

Поза за освобождаване на всяко съхранено напрежение в бедрата. Направи позата по-възстановителна и отваряща сърцето, като поставиш подсилване между раменете, увеличавайки гъвкавостта в гръбначния стълб, спомагайки за намаляване умората и стреса – абсолютно блаженство!

почиващ войн

 

9. Дърво

Никоя Коледна йога практика няма да е пълна без поне една балансираща асана. Ако балансът е проблем, застанете близо до стена за поддръжка. Долната част на стъпалото може да се притиска навсякъде в страната на противоположния крак, освен директно в колянната става. Тук е особено важно да фокусираш погледа си в една точка, което ще подобри равновесието и ще насочи мисълта т и къмправилно изпълнение на асаната.

йога асана дърво

 

10. Медитация или Шавасана

Не би било йога практика, ако не приключиш с Шавасана или медитация. Това е момент, в който е важно да освободиш ума си от всякакви мисли и да го насочиш единствено към тялото си.

Съвет: ако искаш да научиш повече защо Шавасана е важна за всяка практика и не бива да я пропускаш, кликни тук.

Шавасана

 

В заключение, горната след коледна йога последователност може да се направи почти по всяко време или навсякъде и може да се повтаря през целия ден.

Опитай.. Може да ти позволи да рестартираш тялото и ума си и да те подготви за останалите празнични дни, които все още предстоят. Носеща спокойствие, тя е идеалният начин да стартираш новата 2020 година.

 

YOGA Premium пожелава на всеки от вас много успехи в личен и професионален план, здраве, щастие и съкровени моменти върху йога постелката 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *