Йога практика на плажа? И още как! Съвети и предимства от YOGA Premium

Йога практика на плажа

Лятото е тук, слънчево и топло,  с морски бриз и е време за… йога практика на плажа! Макар и в момента да преминаваме през период на промени, заплаха от вируси и множество нови мерки, ЙОГА винаги е била и ще бъде път към целомъдрие, добро здраве и ведър дух!

Щом си попаднал на тази статия, приемаме, че интересът ти към йога е отключен, а възможностите за практика на открито те вълнуват. Затова няма да се бавим повече, ето го нашият списък с нещата, които трябва да съобразиш, преди да вземеш постелката си и да се отправиш към плажа!

 

1. Кое е най-подходящото време за практика на плажа?

Освен ако не си фен на бикрам йога (този вид се практикува при 40 ° C), идеалната температура за практикуване на йога е 19 до 22 ° C. Ето защо, според месеца на годината и къде се намираш, опитайт се да избереш период на деня, който е най-вероятно да има тази приблизителна температура. През топлите месеци идеалът е да практикуваш рано сутрин или късния следобед. Не забравяй също да носиш суитчър или топли дрехи, които да облечеш след края на практиката.

 

2. Не забравяй да вземеш и използваш слънцезащитен крем

Дори ако практикуваш рано сутрин, никога не подценявай силата на Слънцето, което може да ни просветли, да ни оживи и ако не обърнем внимание – да ни изгори. Когато практикуваш йога, е доста често да достигнеш до дълбоко състояние на релаксация и концентрация, което може да улесни загубата на представа за температурата. така че – изобщо няма да навреди (и дори напротив) да подготвиш кожата си за предстоящата среща със слънчевите лъчи!

 

3. Подбери „залата си на открито“ с особено внимание

Много от асаните изискват доза баланс. Ето защо, преди да започнеш йога сесията си на плажа, увери се, че си избрал възможно най-равната зона, в противен случай може да имаш затруднения с постигането на пози като Vriksasana (дърво) или Sirshasana (стойка на глава). Разбира се, ако паднеш, пясъкът ще бъде там, за да смекчи сблъсъка, но все пак…

 

4. Избягвай обилното хранене (или храненето като цяло) преди практика

Хубаво е да избягваш храната преди да практикуваш йога, но ако това не е възможно, направи си лека, наистина лека закуска. Просто избягвай да практикувап след обилни обеди, закуски и вечери. Това е така, тъй като ако трябва да влезеш в асани като Sirshasana (стойка на глава), Sarvangasana и Halasana (поза на плуг или флексия на шийката на матката), може да се причини лошо храносмилане.

 

5. Фокусирай се над откриването на тихи и спокойни плажове

Концентрацията е ключова за постигане на оптимално йога преживяване. Ето защо, макар да е сложно, опитай се да намериш плаж далеч от умопомрачителните тълпи. Въпреки че може да си експерт в изкуството на Pratyahara (абстракция на сетивата), най-вероятно все още имаш проблеми с игнорирането на възмутително силните викове на деца, които играят на топка наблизо (например).

йога на открито

 

6. Свържи се с обграждащата те среда

По-високата цел за постигане на състояние на съюз с Вселената е много по-постижима в естествена среда като плажа, предлагаща звука на вълни и ритъма на океана или морето. Това са първични звуци, които съществуват от началото на времето, така че когато ги чуем, клетките ни помнят и реагират, синхронизирайки се с Вселената. Когато това се случи, ние ставаме пълни с живот и енергия.

 

7. Отпусни се

Ако редовно практикуваш йога сме сигурни, че инструктора ти е предложил някаква визуализация на релаксация в естествена обстановка, като гора, планина или залез на плаж. Това несъмнено е най-голямото предимство на практикуването на йога в естествена среда: Не е нужно въобще да си представяш нищо. Просто трябва да изостриш сетивата си, да почувстваш морския бриз, докато правиш слънчевия поздрав и да вдишваш аромата на нитрати и йод, когато си в асана Кобра. След всичко това, можеш да се потопиш в дълбоко състояние на интензивна релаксация, без никой да те напътства – просто слушай как вълните се разбиват в брега.

 

8. Медитирай

Медитацията е ключът към нашия вътрешен мир – нашето величие като човешки същества. Медитацията също ни помага да осигурим по-ясен, по-квалифициран отговор при справяне с токсични или отрицателни сили, насърчавайки положителните емоции в ума ни. Затова, когато се озовеш в перфектната среда, запази няколко мига, за да медитираш. Постави се в асана Лотос (или половин лотос или кръстосани крака), като се увери, че гърбът ти е прав, брадичката – върху гърдите, а дишането – съсредоточено върху ноздрите. Ако нещо ти дойде на ум, пусни го и незабавно насочи вниманието си обратно върху дишането си.

Медитация на плажа

 

Бонус [йога… без дрехи] 😉

Ако избереш нудистки плаж като място за йога практиката си, може да предприемеш една от най-модерните форми на тази дисциплина: гола йога. Тази форма на йога е родена през шестдесетте години в САЩ с движението „хипи“ и наскоро бе въведена във фитнес залите в Ню Йорк (да, знаем как звучи). Целта, казват те, е да предложи на учениците нов начин да „празнуват“ телата си, разбира се без сексуални ситуации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *