5 йога асани, с които да подобрим гъвкавостта на тялото

Йога асани за гъвкавост

Гъвкавостта далеч не е най-важното при практикуването на йога и сигурно сте чували много пъти, че не е нужно да сме много гъвкави, за да сме добри в практиката. И все пак e важно да знаем повече за нея, тъй като това може да ни помогне в усъвършенстването ни в йога. Увеличената гъвкавост може да бъде от огромна полза, защото подобрява здравето на ставите. Гъвкавостта е специфична за всяка една от отделните стави, така че е възможно да има някои стави и мускулни групи, които са по-подвижни и гъвкави, докато други са стегнати.

Различни фактори влияят на гъвкавостта, включително генетика, възраст, пол и други. Подобряването на гъвкавостта е постепенен процес, който изисква редовна практика и отдаденост от страна на ученика. Благодарение на някои определени йога асани можем да насърчим удължаването и освобождаването на мускулите ни и по този начин с времето да постигнем по-голяма гъвкавост. Ще споделя с вас пет от тези асани, които са ми помогнали най-много и се надявам да откриете нещо и за себе си в тях.

 

1. Йога асана гълъб (Eka Pada Rajakapotasana)

Една от най-добрите пози за отваряне на бедрата е позата гълъб. Тя набляга на три главни части – външната част на бедрата, вътрешната част на бедрото и тазобедреният флексор.

Целта на асаната е да намали и потенциално да премахне стягането и напрежението в областта на тазобедрената става. Препоръчително е за всеки от нас, който е в седнало положение през по-голямата част от деня да практикува тази поза ежедневно. При правилно изпълнение тя може да спомогне много за увеличаването на гъвкавостта ни.

йога асана гълъб

 

 

2. Йога асана пеперуда (Baddha Konasana)

Позата пеперуда е заземяваща поза и можем да я приложим в началото или края на практиката ни или непосредстявено преди медитация. Положението на краката по време на позата напомня за разтворени криле на пеперуда и за това се нарича по този начин. Асаната ни дава възможност за хубаво разстягане на вътрешните бедра, слабините и коленете. При редовна практика се подобрява гъвкавостта в областта на слабините и бедрата. Именно подобряването на гъвкавостта в тези участаци на тялото е важна, ако искаме да се подготвим за медитативните пози и стоенето в тях повече време.

 

 

3. Наклон напред в изправено положение или Утанасана (Uttanasana)

Наклонът напред в изправено положение е една от много важните пози за придобиване на повече гъвкавост. Лично аз практикувам асаната изключително интензивно, тъй като е доста често срещана във виняса флоу. Позата разстяга много добре тазобедрените стави, прасците и бедрата. Огъването на гръбначния стълб, което се получава при изпълнение на позата означава, че се създава пространство между всеки прешлен, а това от своя страна увеличава кръвообращението около гръбначния мозък, подхранва нервите и поддържа гръбнака силен и еластичен.

 

 

4. Йога асана котка и крава (Marjaryasana-Bitilasana)

Една от важните пози за развиване на гъвкавост в гръбначния стълб е позата котка и крава. В много от практиките, на които ходя това е една от първите асани, тъй като благодарение на нея се раздвижваме и събуждаме енергията вътре в нас. Движението на гръбначния стълб плавно премахва запушванията и по този начин праната се движи по-лесно. Потокът на енергията помага за поддържане на гръбначния стълб. Раздвижването, което се получава по време на практикуване на асаната, позволява да преминете към по-сложни пози.

 

 

5. Седнал наклон напред или Пашчимотанасана (Paschimottanasana)

Многое  важно да знаете, че както всичко останало в йога, по време на тази поза не трябва да се насилвате и да стигате, само до там, докъдето е удобно. Тази асана позволява на цялото тяло да се разтегне много добре. Пашчимотанасана обикновенно се изпълнява в края на йога практиката, тъй като сгъването напред не идва лесно и тялото трябва да се отвори първо, преди да се опита тази асана.

 

 

Висококаествени постелки за йога

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *