6 причини защо никога не трябва да пропускаш Шавасана

Ползи от шавасана

Случвало ли ти се е да стигнеш  края на йога практиката си и имаш желание да се втурнеш обратно в дневните си задължения и да пропуснеш Шавасана? Да, вероятно се е случвало на всеки от нас. Особено по време на домашна практика е съвсем обичайно да приключиш с йога бързо, без да осъзнаваш, че прескачаш една от най-важните части. Дори по време на групова йога практика е много често да се чувстваш сякаш умът ти тича към мястото, където трябва да си само след малко, вместо да усвоиш истинските ползи от Шавасана.

И тук е момента да споменем, че в този забързан свят всеки от нас бърза да премине към следващото нещо … НО има толкова много истински и невероятни ползи от Шавасана, че след като научиш за тях, трудно ще ги игнорираш. Да бъдеш с дискомфорта да почиваш в настоящия момент сред хаоса е част от същността на Шавасана.

Липсата на Шавасана е като да отделиш време за смесване на тестото за торта но не и да го пъхнеш във фурната, за да се изпече. Този малък къс време напълно променя психическите и физическите ползи от практиката.

По-долу ще откриеш нашите 6 причини, заради които не бива да пропускаш Шавасана

 

1. Физически ползи

Според International Journal of Exclusive Management Research редовната практика на Шавасана помага за намаляване на кръвното налягане, безсънието, тревожността, главоболието, умората, леката депресия и мускулното напрежение; спомага за увеличаване на енергията, паметта, релаксацията, фокуса, концентрацията и самоувереността; помага за стимулиране на кръвообращението; помага за успокояване на ума и за освежаване и подмладяване на тялото.

 

2. Стимулира парасимпатиковата нервната система

Нашата парасимпатикова нервна система е нашата почивка и усвояване. Шавасана активира парасимпатиковата нервна система, която има невероятни ползи за нашия ум, тела и живот. В парасимпатичното състояние усещаме сладко освобождаване и спокойствие. Дългосрочната практика на Шавасана и активиране на парасимпатиковата нервна система ни учи да активираме тази система и извън постелката за йога.

 

3. Успокоява ума

Шавасана ни дава възможността да преминем към тихо, позиционирано в настоящето, дълбоко и медитативно състояние, което създава спокойствие в съзнанието ни.

 

медитация

 

4. Успокоява тялото

След по-ян състояние на движение и енергия, намирането на тишина в Шавасана те води до по-ин състояние, осигуряващо възстановяване, подмладяване и намиране на баланс.

 

5. Връща ни отново в балансирано състояние

Практикуването на Шавасана след движение помага да ни прехвърли обратно към нормалния ни живот извън йога постелката, освежава енергията ни и ни помага да пуснем всичко, което може да се появи по време на практика. Някои йога учители вярват, че ако напуснеш постелката си твърде бързо, ще се чувстваш уморен или емоционално неуравновесен през останалата част от деня си.

 

6. Абсорбира всички ползи от йога практиката ти

По време на йога практиката систимулираме толкова много различни аспекти както на ума, така и на тялото. Когато отделим време в края на практиката си за почивка, ние си даваме възможност за възстановяване и шанса цялата нова информация и процеси да изравнят.

 

Следващия път, когато разгърнеш постелката си у дома, в близост до вълните или в любимото си студийно пространство, не забравяй да отделиш време за Шавасана и да се ангажираш внимението си със себе си. С течение на времето и с последователност ще започнеш да жадуваш за най-полезната поза на йога.

 

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *