4 причини да избереш корков йога мат

Корков йога мат

Корк… какво е първото нещо, което изплува в съзнанието ти, когато чуеш тази дума? Бутилка вино с коркова тапа? Или може би коркова дъска, плуваща в басейна ти, върху която си разположил куп вкусотийки? Или… корков йога мат?

А сега сериозно 🙂 Коркът си печели все по-добра репутация, изхождайки от там, че е устойчив, екологично чист материал и както вероятно сте забелязали – тепърва изгрява в света на йога и то с причина!

А ето и нашите 4 причини защо именно коркът е перфектния материал за йога мат!

 

1. Коркът е екологично чист материал

Добива се от външния слой на кората на дъбовото дърво корк, характерно за средиземноморския район. Корковият дъб регенерира оголената си кора бързо, което го прави подновяващ се и безопасен за околната среда материал. Най-големият производител на корк в света е Португалия, а изпълнителният директор на компанията, добиваща най-много корк, се смята за най-богатия човек в страната.

Друг интересен факт е, че дърветата, чиято кора е оголена с цел добив на корк, абсорбират пет пъти повече въглероден диоксид в сравнение с “облечените” си братя. Още един плюс за корка!

 

Коркът е устойчив, екологично чист материал, върху който е абсолютно безопасно да практикуваш йога.

2. Коркът е антимикробен

Още добри новини за корка – той е естествено антимикробен. Това означава, че използването на корков йога мат драстично намалява количеството симпатяги, които живеят върху мата ти. Колкото и грубо да звучи, йога матовете могат да съдържат и пренасят много бактерии, микроби и миризма, поради което е важно да използваш такъв, който е антимикробен.

Антимикробните свойства, които естествено се намират в корка, убиват микробите и бактериите, а също така предотвратяват появата на неприятни миризми. Предполагам това може единствено да те радва, тъй като освен всичко друго, ще намали интензитета, с който почистваш PVC постелката си.

 

Корков йога мат-1

 

3. Коркът е лек

Всички се радваме на хубавите, качествени и здрави постелки, но не и момента с транспортирането й от дома до студиото или по време на пътешествие.

Коркът е здрав и с висока плътност – това е очевидно на пипане и още по-очевидно и осезаемо след изпълнение на няколко асани  върху коркова постелка. И все пак допълнителното предимство на корковия йога мат е, че той също е лек. Матовете за йога, направени от корк са много по-леки от типичната PVC постелка. Това ги прави страхотни спътници за пътуване, независимо дали летиш по света или караш колелото си из града.

 

4. Подобрена производителност

Може и да се грижим за околната среда, а също и да имаме постелка, която е антимикробна и лека. Но честно казано, ако постелката не е удобна за йога, никое от другите качества няма значение, защото просто няма да искаме да практикуваме!

Ето защо последният аргумент за използването на корков йога мат е сериозен: производителността. Коркът е изключително издръжлив и освен това предлага много високо сцепление. Мокра или суха, корковата постелка осигурява незалепваща и антихлъзгаща се повърхност (хората, практикуващи hot йога ще я обикнат).

 

Последни думи за корковите йога матове:

В свят, изпълен със синтетика и химически вещества, става все по-голямо предизвикателство да намерим продукти, които да съответстват на нашия здравословен и естествен начин на живот. Дори в океана от разнообразие с йога матове, може да се окаже трудно да се определи кое е качествено и кое не.

Коркови постелки за йога са чудесен избор за практикуване на всякакъв стил йога.

Така че, освен, че го виждаш по красивите и пълни с божествена течност бутилки за вино, по яхти и и интериорни елементи, свиквай да виждаш корка и в йога студиото (и не само там 😉 ).

Ето тук ще откриеш нашето предложение за екологично чист корков йога мат – Gaiam 5mm Cork.

 

П.С. А ако все още се колебаеш относно това какъв мат за йога да си избереш, прегледай статията ни „Как да избера подходящ йога мат?“ за идей 😉

Намасте!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *