20 правила за хората, практикуващи ЙОГА

практикуващи йога

Практикуването на йога не се свежда само до това да стъпим с цяло стъпало в асана Куче, гледащо надолу, нито пък до времето, прекарано върху постелката за йога. Йога е начин на живот и ако ти вече си практикуващ, то навярно знаеш за огромното значение на всичко това.

Затова и днес решихме да ти споделим 20 правила, благодарение на които да извлечеш максимума от своята практика, да създадеш позитивизъм в ежедневието си, и най-вече – да откриеш балансът за себе си.

 

Ето ги и 20-те правила 🧘‍♀️

 

 1. Йога се отнася повече до това, което правиш не по време на практиката си, а извън нея. Посоката – да пренесеш всичко, научено на йога постелката в реалния живот и ежедневието си.
 2. Йога не е за това колко гъвкаво може да бъде тялото ти. Йога практиката ти помага да научиш умът си на гъвкавост и адаптивност.
 3. Не пропускай шавасана (виж повече защо е толкова важно да не пропускаш най-сладката асана в йога). Това е черешката на тортата във всяка практика, включваща толкова много ползи в себе си.
 4. Ако някога си си казвал “Това не е йога”, то може би именно това е възможност да паузираш момента и да огледаш ситуацията от различен ъгъл.
 5. Никога не внасяй мобилния си телефон в студиото или близо до теб, ако практикуваш в дома си (а ако искаш да прочетеш повече за това кое е по-добре за теб – йога в студиото или у дома, то последвай тази връзка). Това е твоето време (и на всички останали в класа) да се “изключиш”. Наслади му се!
 6. Не всеки инструктор по йога ще бъде твой любимец. Също така, може и да не се наслаждаваш напълно на всеки клас, в който присъстваш. Прегърни този опит – така се учиш кой вид йога практика е за теб, а също и кой инструктор.
 7. Изясни целите на своята практика. Веднъж щом твоето “защо” е ясно, може да стартираш с проучване на студиа за йога, видове практика, инструктори, както и постелка за йога.
 8. Когато инструкторът ти се опитва да стартира класа си, моля прояви уважение и спри всички дейности (включително разговорите с останалите участници). Това е времето на всички за фокус и релакс.
 9. Не се сравнявай с останалите участници в класа. Всеки е уникален по свой собствен начин и е поел по своят собствен път в йога.
 10. Не насилвай тялото си отвъд възможностите му. Истински отдаденият йога практикуващ всъщност е толкова добър, защото знае лимитите на физиката си.
 11. Не е необходимо да се причисляваш към дадена група или хора, практикуващи определен начин на живот, за да практикуваш йога. Йога е за всеки!
 12. Научи повече за йога – откъде идва и какво означава. Това е проява на уважение към теб самия, щом си решил да практикуваш.
 13. Публикуването на снимки в социалните медии от времето, в което практикуваш (или на новата асана, която току-що си усвоил), не е лошо нещо. Просто не допускай това да определя курса на йога практиката ти.
 14. Йога инструктора ти също е човек. Не се коси, в случай, че пропусне нещо или не е изчерпателен до безкрай.
 15. Никога не преставай да търсиш нови висини в йога. Подобрявай себе си и практиката си, не знаеш докъде ще те доведе това.
 16. Съобразявай се с останалите практикуващи в студиото . Опитай да не поставяш постелката си за йога върху нечия друга 🙂
 17. Опитай да превърнеш практиката си в приоритет. Тя е отличен начин за грижа към себе си и ползите от нея са незаменими.
 18. Опитвай различни стилове йога. Привърженик си на Виняса? Опитай Ащанга!
 19. Превърни неудобствата в удобства. Когато изпитваш неудобство, дишай и си припомни, че това е временно. Това ще подобри способността ти да се справяш със ситуации, над които нямаш контрол.
 20. Практикувай мантри, насочващи любовта ти към теб самия. Казвай “не” на неща, които не са ти потребни, и “да” на онези – които ти носят щастие и удовлетворение.

 

йога асана

 

Практикувайки йога, може да приложиш всяко от тези правила и в живота си! Намасте! 🙏

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *