10 физически ползи от практикуването на йога

10 физически ползи от практикуването на йога

Умствените, емоционалните и физическите ползи от йога се признават, приемат и празнуват от нашето общество повече от всякога!

Само едно бързо търсене на #yoga в Instagram предлага до 75 милиона публикации на практикуващи – повечето от които демонстрират йога практика с всякакви форми и размери, изпълняващи множество форми на асани! И докато значението на физическата практика за душевното състояние е дискусионно, физическите пози или асани все още са важна част от съвременната йога практика.

Въпреки, че има толкова много ползи от любимата ни йога практика, тази статия ще подчертае първите десет физически ползи от йога.

Да започваме!

 

10 от най-добрите физически ползи от йога

Физическите ползи от йога са изобилни, но тук са топ 10.

 

ползи от практикуването на йога за тялото

 

1. Повишена мускулна сила

Макар, че последователната йога практика често се признава като средство за подобряване на гъвкавостта, мнозина пренебрегват нейната способност да подобрява мускулната сила и маса. Пози като Куче, гледащо надолу и Планк (дъска), заедно с всички Войн пози изграждат мускулните влакна, за да тонизират и укрепват мускулите ви.

И докато много форми на физическа подготовка подчертават мускулната сила, йога балансира както силата, така и гъвкавостта. Йога е практика, която създава баланс (както за ума, така и тялото), така че не трябва да забравяме да включим и двете, ако искаме да поддържаме устойчива практика.

 

2. Повишена гъвкавост и мобилност

Често най-признатата физическа полза от йога практиката е увеличен обхват на движение в тъканите, ставите и мускулите на тялото. Практиката на йога асаните въвежда безброй пози (за гръб, обърнати, тазобедрени отвори, изправени пози, лежащи пози и др.) И всички тези пози карат тялото да образува необикновени форми.

Йога асаните водят до повишена гъвкавост на основните мускулни групи, стави и тъкани, и това, което често се забелязва, е подобрена стойка, увеличен обхват на движение в ставите и по-малко болка в тялото.

 

3. Повишена плътност на костите

Чрез изследванията на човешката анатомия е установено, че упражненията за вдигане набтежести подобряват плътността на костите с напредване на възрастта.

Проучване от 2016 г., извършено за 10-годишен период, доказа, че последователната йога практика също повишава костната плътност на гръбначния стълб и на бедрената кост при доброволците, участвали в изследването.

Пози като Куче, гледащо надолу, Планк (дъска) или Войн, укрепват костите ни, които са особено уязвими към остеопороза и в крайна сметка ни помагат да избегнем загубата на настиеност в тези области, докато остаряваме.

 

4. Предотвратяване на наранявания

С подобрена мускулна сила, по-здрави кости и здрави стави, тялото ви е по-подготвено да се справи с натоварване и по-голям обхват на движение, като по този начин предотвратява пренатоварване на мускулите и / или счупване на костите.

Освен това йога въвежда няколко пози за баланс, които подобряват координацията и предотвратяват нараняванията.

 

5. Подобрена циркулация и кръвен поток

Инверсиите (обърнатите пози), включително пози за начинаещи като Поклон напред или напреднали пози като Стойка на ръце, насърчават притока на кръв от краката и таза към сърцето.

Когато кръвта се изпомпва обратно към сърцето, тя получава допълнителна доза кислород от дихателната функция на белите дробове. Подобрената циркулация на кръвта ви помага да се чувствате по-живи, по-тонизирани и дори може да ви помогне да изглеждате физически по-млади.

 

6. Подобрен метаболизъм и храносмилане

Може да звучи изненадващо, но първоначално физическата практика на йога асаните е била предназначена за пречистване.

Смята се , че усукванията стимулират и подпомагат храносмилателния процес и макар да няма много научни доказателства, които да подкрепят това, то конкретни асани със сигурност съдействат за по-лесното и качествено пречистване на тялото.

 

7. Повишена енергия

Добре установената практика на йога асаните съживява, обновява и освежава вашия ум, тяло и дух, носейки прана (известна иначе като енергия на жизнената сила) в тялото ви.

Въпреки, че може да се чувствате изключително спокойни след йога клас, последователната практика продължава да ви дава ново усещане за жизненост и след като напуснете постелката за йога.

 

8. Повишено либидо

Да, това е вярно! Тестостеронът се освобождава както в представителите на женския пол, така и в мъжките тела по време на йога практика, вдъхновяваща ни да се занимаем и в спалнята.

 

9. По-добър сън

Докато динамичната йога практика като Виняса помага за стимулиране и повишаване на енергийните нива в тялото, то завършването на всяка практика насърчава почивка. Шавасана, или Corpse Pose, винаги се изпълнява в края на всяка практика и ни подкрепя в процеса на предаване.

По този начин е доказано, че йога подобрява качеството на съня и помага при безсъние. Проучване, проведено в Медицинския университет в Харвард през 2012 г., установило, че йога може да помогне за подобряване на съня сред хора, страдащи от хронично безсъние.

А ако искате да научите повече за Шавасана и защо не бива да я пропускате, последвайте тази връзка.

 

10. Подобрено настроение

В допълнение към всички физически предимства на йога, изброени по-горе, йога  асаните съдействат и за поддържанто на съзнателен начин на живот. Пранаяма или регулиране на дишането, включено в практиката на физическата асана, спомага за успокояване на централната нервна система.

 

Практикуване на йога всеки ден

 

Няма недостиг на физическите ползи от йога!

Заключението? Въпреки че вече знаем, че йога практиката ни е от полза на психическо, емоционално и физическо ниво, този списък с топ 10 ни предлага достатъчно причини да сме в крак с нашата практика.

И както с всичко останало – и в йога практиката дисциплината е най-важният фактор. Отделяйте по 10 минути на ден за практика и медитация и резултатите няма да закъснеят. Тялото ви ще ви благодари 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *